Weinig schade na hack op computersysteem

Dronten 29 september 2016
Op het computersysteem van de gemeente Dronten is donderdag een aanval uitgevoerd, een zogeheten ransomware aanval. Als een computer daarmee is geïnfecteerd, dan worden razendsnel allerlei bestanden versleuteld, waardoor ze niet meer geopend kunnen worden. Pas na betaling van een bedrag kan de gebruiker dan weer bij de bestanden. 

Bij de aanval op de gemeente Dronten zijn direct alle systemen platgelegd, waardoor er geen belangrijke bestanden zijn versleuteld. Volgens een woordvoerder van de gemeente is alleen een enkel word-document nu kwijt. "Er is ook geen geld gevraagd door de snelle actie van de ICT-afdeling".

De aanval was volgens de woordvoerder niet een gerichte aanval op de gemeente: "Een medewerker heeft per ongeluk geklikt op een link een een spam-mailtje. Zo'n mail die iedereen wel eens krijgt". Wel was het betreffende mailtje binnengekomen op een adres van de gemeente Dronten, niet op het privé-adres van de medewerker.

In 2011 bleek dat de netwerksystemen van zo'n 50 gemeenten in Nederland onveilig waren. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente Dronten software geïnstalleerd die aanvallen zoals die van donderdag direct detecteert en snel actie onderneemt.

Inwoners die de website donderdag hebben gebruikt om bijvoorbeeld een afspraak te maken, moeten dat mogelijk opnieuw doen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer