College van b&w wil proef met buurtbudget

Lelystad 3 oktober 2016
Het college van burgemeester en wethouders wil in Lelystad-Haven een experiment starten waarbij bewoners bepalen aan welke activiteiten in hun wijk geld wordt uitgegeven. Voor deze zogeheten burgerbegroting is de komende twee jaar 46.762 euro beschikbaar. PvdA-raadslid Emiel van der Herberg, die al jaren ijvert voor meer zelfbestuur in de wijken, is enthousiast over het plan.

Onderhandelen
Beleid en uitvoering moeten aansluiten bij de behoeftes van de bewoners. Zij onderhandelen met elkaar en zo komen initiatieven tot stand. Die worden niet beperkt tot beheer en onderhoud van de openbare ruimte, maar kunnen over alle - daarvoor geschikte - onderwerpen gaan. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor de wijkraad, die het budgetexperiment steunt.

Koudwatervrees
Buurtparticipatie is een stokpaardje van de PvdA en raadslid Van der Herberg is een ware gelovige, die ervan overtuigd is dat bewoners zelf het beste kunnen beoordelen wat goed is voor de wijk. Hij weet dat er in de lokale politiek koudwatervrees bestaat als het gaat om dergelijke vormen van zelfbestuur. Daarom is hem er veel aan gelegen dat het experiment slaagt. Dinsdagavond wordt het voorstel van het college besproken in de gemeenteraad.


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer