"Oostvaardersplassen kan aantal grazers niet aan"

Flevoland 30 september 2016
Er zijn veel te veel paarden, runderen en edelherten in de Oostvaardersplassen. De Vereniging het Edelhert (VhE) schrijft in een open brief aan Provinciale Staten dat het gebied geschikt is voor 800 tot 1100 grote grazers, terwijl er 4600 rondlopen.

Dat de Oostvaardersplassen dit niet aankan, blijkt volgens de vereniging uit het hoge sterftecijfer. "Zelfs in de afgelopen milde winter zijn meer dan 1600 grote dieren door honger gestorven", zegt VhE-voorzitter Jozef Linthorst. "Ook holt de vogelstand achteruit, omdat de grazers het gebied kaalvreten."

Oorzaak is volgens Linthorst onder meer dat er nauwelijks iets terecht is gekomen van het voornemen om de vrije uitloop uit te breiden met andere gebieden. Zo is het plan voor een verbinding met het Horsterwold bij Zeewolde gesneuveld.

Het beheer van de Oostvaardersplassen gaat per 1 januari volgend jaar over van het Rijk naar de provincie. Vereniging het Edelhert vindt dat Provinciale Staten het voortouw moeten nemen om het aantal grazers terug te dringen. De Staten zijn hierover verdeeld. Gedeputeerde Stuivenberg wil daarom een commissie instellen die de provincie moet adviseren.

 

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer