Kamervragen over Suikerfeest als vrije dag voor scholieren

Almere 3 oktober 2016
De politieke partij VoorNederland (VNL) stelt Kamervragen over het aanmerken van Suikerfeest als verplichte vrije dag voor veel scholieren in Almere. VNL zegt begrepen te hebben dat de Almeerse Scholen Groep (ASG) dit doet. 

Geen beleid
De ASG zegt in een reactie dat wat VNL suggereert niet klopt. Volgens een woordvoerder zijn basisscholen vrij in het kiezen van vrije dagen, als zij maar voldoen aan het totaal aantal van 940 lesuren in een schooljaar. Onder de ASG vallen 42 basisscholen en 8 scholen in het voortgezet onderwijs. De woordvoerder zegt dat het geen beleid is van het ASG-bestuur om 26 juni als een verplichte vrije dag aan te merken.

Niet opdringen
"Het is te gek voor woorden dat leerlingen en docenten verplicht vrij zijn i.v.m. het islamitische Suikerfeest. Het is geen officiële feestdag, dat wordt het ook niet en het mag zeker niet worden opgedrongen aan anderen", zo schrijft VNL in een persbericht.

Suikerfeest op 26 juni
Bij dat persbericht stuurt de partij een foto mee met een overzicht van vakantie- en studiedagen van een school in Almere. Daarin staat dat op Suikerfeest, volgend jaar op 26 juni, alle leerlingen vrij zijn.
Basisschool De Bombardon vermeldt dat ook op haar website. Volgens de woordvoerder van de ASG houdt de Bombardon om pragmatische reden op 26 juni een studiedag voor de leraren en die valt samen met de dag van het Suikerfeest. Een dag waarop veel leerlingen vrij willen zijn. 

Studiedag 
Een blik op de websites van andere scholen die bij de ASG zijn aangesloten, laat zien dat niet elke school 26 juni als vrije dag in haar agenda heeft opgenomen. Een aantal scholen heeft op die dag een studiedag staan, maar ze benoemen die niet expliciet als vrije dag voor het Suikerfeest. 

Vrij geven mag 
Het aanmerken van een bepaalde dag als verplichte vrije dag is overigens gewoon toegestaan. Dat liet staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs eerder dit jaar nog weten toen de PVV vergelijkbare vragen stelde.

De vragen namens VNL zijn gesteld door het Almeerse Kamerlid Joram van Klaveren.


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer