Gemeente moet de reservepot flink aanspreken

Almere 6 oktober 2016
42 miljoen euro nodig uit de reserves
Om financiële tegenvallers op te kunnen vangen en extra uitgaven te kunnen doen, doet de gemeente Almere een flinke greep in de reservepot. Het college van burgemeester en wethouders haalt hier voor volgend jaar zo'n 43 miljoen euro uit.

Dit blijkt uit de gemeentelijke begroting 2017, die wethouder Mark Pol van financiën donderdagavond presenteerde aan de gemeenteraad. Volgens de wethouder is er hierdoor niet veel ruimte meer om toekomstige tegenvallers op te vangen. Het is volgens hem dan ook nodig de komende jaren de reservepot weer aan te vullen.

Tegenvaller
Een flinke tegenvaller voor Almere is dat de stad tien miljoen euro minder krijgt van de rijksoverheid voor mensen in de bijstand. Dit komt doordat er een nieuw verdeelsysteem vanuit het Rijk wordt gehanteerd. 

Afschrijving op bedrijventerreinen
Dat het in de stad economisch weer wat beter gaat en de woningbouw weer toeneemt, is nog niet terug te zien in de gemeentelijke financiën. De gemeente ziet zich genoodzaakt verdere ingrepen te doen bij het grondbedrijf. Omdat de verkoop van bedrijventerreinen behoorlijk achterblijft, moet er voor 22 miljoen euro op de grond worden afgeschreven. Voor 63 hectare grond verwacht de gemeente de komende jaren geen kopers meer te zullen vinden. Het gaat om delen van Stichtsekant, De Vaart 4/6, Twentsekant en Nobelhorst.

Extra uitgaven
Almere wil circa tien miljoen euro extra steken in de zorg. De gemeente komt nog niet uit met de lagere budgetten die de gemeente krijgt van de rijksoverheid om ervoor te kunnen zorgen dat niemand tussen wal en schip terechtkomt.

Verder gaat de gemeente weer extra geld uitgeven aan computer- en netwerksystemen. De afgelopen jaren zijn hieraan miljoenen uitgegeven omdat er gewisseld werd van ICT-leverancier. Aanvullend is er zo'n twee miljoen extra nodig voor infrastructuur, maar die gaat volgens Pol uiteindelijk wel een jaarlijkse besparing opleveren.

Ook gaat er extra geld naar onder andere cultureel centrum Corrosia, toerisme en recreatie en dierenwelzijnbeleid.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer