Nieuwe gedragscodes voor politici en ambtenaren

Almere 6 oktober 2016
De gemeente Almere werkt aan nieuwe gedragscodes voor politici en ambtenaren. Daarin staat bijvoorbeeld wat voor een soort cadeaus aangenomen mogen worden. Zulke regels bestaan al, maar ze zijn volgens burgemeester Franc Weerwind toe aan een update.

Cadeaus 
Onder de nieuwe regelgeving mogen bestuurders straks geen cadeaus meer aannemen die meer dan 50 euro waard zijn. Op dit moment bestaat die grens nog niet. Zo kregen vier wethouders recent nog VIP-kaartjes voor het muziekfestival ZAND. Deze hadden een waarde van 119 euro, zo blijkt uit het openbaar geschenkenregister van de gemeente

Op het randje
Tijdens de bespreking van de nieuwe regels op de Politieke Markt kwam er donderdagavond van Leefbaar Almere en de PVV forse kritiek op een klein onderdeel daarvan, namelijk de gedragsregels voor raadsleden. Daarin staat bijvoorbeeld: “We zoeken de grens niet op van wat nog net wel, of niet meer kan.”

Leefbaar Almere en de PVV vinden dat die regel geschrapt moet worden. Politici moeten juist wel af en toe het randje opzoeken tijdens een discussie is hun gedachte. 

Meerderheid
Afgezien van dit punt lijkt er zich een grote meerderheid af te tekenen voor de nieuwe regels. Ergens in de komende weken wordt er over gestemd.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer