Staatssecretaris toont begrip voor worsteling met aanlandplicht

Urk 7 oktober 2016
Staatssecretaris Martijn van Dam heeft tijdens de opening van een visserijbeurs op Urk begrip getoond voor de worsteling van Noordzeevissers met de aanlandplicht. De bewindsman zei zich ervan bewust te zijn dat er nog knelpunten zijn, onder meer omdat de vernieuwing van de vissersvloot geleidelijk verloopt.

Actie tegen gedrocht
Vissers voerden de afgelopen weken actie voor de afschaffing van de vangstmaatregel, die zij omschrijven als 'een gedrocht'. Sinds dit jaar zijn Noordzeevissers verplicht om alle gevangen vis van bepaalde soorten aan wal te brengen, waaronder ook de onverkoopbare kleinere exemplaren. Volgens de vissers leidt dit tot veel extra kosten, die kleinere bedrijven de kop gaan kosten.

​Om vissers enigszins tegemoet te komen, wil Van Dam zich vooral richten op uitstel en uitzondering van de aanlandplicht voor bepaalde vissoorten. De aangetoonde overlevingskans van terug gegooide vis moet daarbij bepalend zijn. 

Zorgvuldige afweging
De bewindsman wees er wel op dat de aanlandplicht na zorgvuldige afweging in Europees verband is ingevoerd. Dat gebeurde omdat vissers te veel ongewenste, maar goede vis weer overboord gooiden. Door de invoering van de aanlandplicht denkt Europa vissers te kunnen stimuleren om selectiever te gaan vissen.

Het Holland Fisheries Event vindt nog tot en met zaterdag plaats op de Koningshof op Urk.
Er zijn 80 standhouders. Onder hen ook ondernemers uit België, Spanje, Denemarken en Noorwegen. De organisatie verwacht zo'n 3000 bezoekers. 
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer