Variatie is kracht van jarig Flevo-landschap

Flevoland 16 oktober 2016
Natuurpark Lelystad is een van de natuurgebieden
Een grote variatie aan natuurgebieden en landschapskunst in Flevoland. Dit stempel heeft het Flevo-landschap in zijn 30-jarig bestaan op de provincie gedrukt, zo zegt directeur Martin Jansen.

Het Flevo-landschap viert deze week zijn jubileum. De organisatie werd op 29 december 1986 opgericht, met als taken de ontwikkeling en het behoud van natuur en landschap, behoud van een schone bodem, lucht en water en aandacht voor het welzijn van de Flevolanders. 
Het beheer van de terreinen is nog steeds belangrijk, maar Flevo-landschap zoekt de komende jaren nadrukkelijker de verbinding met de inwoners. Flevolanders moeten vaker gebruik gaan maken van de terreinen en worden uitgenodigd om zelf activiteiten te organiseren.

56 gebieden
Het Flevo-landschap heeft 56 gebieden onder zijn hoede. Het observatorium Robert Morris tussen Lelystad en Swifterbant was in 1988 het eerste gebied en kunstwerk dat werd aangekocht.

Enkele andere gebieden zijn het Unesco-werelderfgoed Schokland, het Urkerbos, het Pampushout bij Almere en de Aardzee bij Zeewolde. De meeste gebieden zijn voor het publiek toegankelijk, maar de Burchtkamp bij Lelystad en de Lepelaarplassen bij Almere zijn vanwege hun kwetsbaarheid afgesloten.

Natuurpark
Het Natuurpark Lelystad is het enige terrein waar dieren worden gehouden. Het Flevo-landschap heeft het gebied in 1994 overgenomen van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, die het in 1976 samen met Artis had opgezet als dierenverblijf.

In het park zitten vooral kwetsbare soorten, zoals wisenten, przewalskipaarden, edelherten, elanden en otters.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer