ONS NOP wil aanpak lichtvervuiling windmolens

Noordoostpolder 10 oktober 2016
De partij ONS Noordoostpolder wil dat de gemeente in actie komt tegen de verlichting in de molens van windpark Westermeerwind. Volgens de partij is de knipperende verlichting tot in de verre omgeving hinderlijk.

Fractievoorzitter Berthoo Lammers stelt hierover maandagavond in de gemeenteraadsvergadering vragen aan burgemeester en wethouders.

Hoogste punt van de mast
De verlichting is enkele bewoners van Noordoostpolder een doorn in het oog. Daar zijn nu ook klachten bijgekomen van bewoners van de Friese IJsselmeerkust. Vorige maand zijn bewonersclubs in Zuidwest-Friesland een petitie tegen de 'lichtvervuiling' begonnen.

De rode en witte lichten zitten op het hoogste punt van de mast, op 135 meter. Ze moeten het vliegverkeer waarschuwen voor de molens, die inclusief de wieken 196 meter hoog zijn. 

Meer omhoog richten
ONS Noordoostpolder stelde de kwestie al eerder aan de orde. Volgens de partij stellen burgemeester en wethouders zich te passief op. Lammers vindt dat de gemeente in gesprek moet met de provincie en met de exploitanten van het windpark. Volgens hem kan de hinder worden beperkt door het licht meer omhoog te richten, waardoor het zich minder horizontaal verspreidt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer