Ouders boos over invoering nieuw lesrooster

Urk 11 oktober 2016
Basisschool de Regenboog op Urk gaat vanaf volgend schooljaar over op een nieuw lesrooster waarbij de kinderen tussen de middag op school blijven. Het nieuws werd per brief onder de ouders verspreid en zorgt voor onrust. Ze zijn bang dat hiermee de Urker traditie om tussen de middag thuis warm te eten onder druk komt te staan. 

'Om de kost'
"Onze hele samenleving is hier op ingespeeld. Mensen zijn tussen één en twee uur 's middags vrij en gaan dan om de kost. Natuurlijk kunnen we straks ook na schooltijd warm eten, maar dan moet ik dat wel met mijn werk kunnen regelen en moet eigenlijk iedereen daarin mee", zegt een ouder, die liever niet bij naam genoemd wil worden. 'Om de kost gaan' is typisch Urks en kwam al eerder in het nieuws toen een geopende brug tussen de middag voor verkeersopstoppingen zorgde.

Stemming onder ouders
De ouders was dit voorjaar al gevraagd of ze een zogenoemd continurooster zagen zitten. Als 70 procent voor zou stemmen, werd het ingevoerd. Een kleine meerderheid was tegen het nieuwe rooster. Toch voert de school het continurooster na de zomer van 2017 in, zegt Petra Kramer, directeur van de Regenboog. "We kwamen erachter dat we zelf mogen bepalen welke schooltijden we kiezen. En we weten dat er ouders zijn die het wel graag willen. Op deze manier hopen we ouders ook de keuzemogelijkheid te geven om op Urk een school met aangepast rooster te kiezen. Ook merken we dat de tegenstand vooral zit bij ouders met kinderen in de hogere klassen. Bij de jongste kinderen is men juist voor en ook de medezeggenschapsraad heeft ingestemd."

Groep ouders fel tegen
Enkele ouders hebben zich uitgesproken tegen het nieuwe rooster. Ze willen proberen de plannen tegen te houden door de politiek in te schakelen, maar de gemeente kan geen invloed uitoefenen op de schooltijden. Kramer is niet van plan om de plannen te wijzigen. "Wij denken dat het voor kinderen absoluut beter is. Nu zie je vaak dat het tijd kost om alles wat ze tussen de middag hebben meegemaakt weer te verwerken, en weer moeten wennen aan de klas."

Continurooster
Het continurooster is een manier van werken waarbij de kinderen bijvoorbeeld iedere dag van 08:30 uur tot 14:00 uur les krijgen. Dit wordt steeds populairder. De Regenboog op Urk kiest ervoor om de 250 leerlingen op woensdagmiddag wel vrij te geven.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer