Rijk gaat geld jeugdzorg opnieuw doorrekenen

FLEVOLAND • Di 11 oktober 2016 | 17:15 • Dinsdag 11 oktober 2016 | 17:15
Almere gaat met het ministerie van Volksgezondheid uitzoeken of de bijdrage voor jeugdzorg aan Almere en Lelystad wel op de juiste manier is berekend. 

Dat heeft de Almeerse wethouder René Peeters afgesproken met staatssecretaris Martin van Rijn. Aanleiding is het bericht dat Almere per direct alleen nog maar kinderen naar de geestelijke gezondheidszorg (jeugd-ggz) doorstuurt die in een crisissituatie verkeren. Voor minder urgente gevallen is dit jaar geen geld meer.

Gekort op budgetten
Almere heeft in 2016 57,3 miljoen euro van het Rijk gekregen voor jeugdzorg. In de loop van dit jaar bleek er meer nodig te zijn en heeft de gemeente er zelf nog eens 5 miljoen euro extra voor uitgetrokken. Vorig jaar kwam er nog 63,1 miljoen euro van het Rijk voor Almeerse jeugdzorg. Dat betekent dat er dit jaar 10,1 procent gekort is op het budget.

Geen beperkingen in Lelystad
Ook Lelystad gaf deze zomer aan dat het geld voor de jeugd-ggz al op was. Na overleg met zorginstellingen is besloten alsnog extra geld vanuit de gemeente beschikbaar te stellen. De gemeente zegt gewoon door te gaan met de betalingen voor jeugdzorg die nodig zijn. Aan het eind van het jaar kan worden vastgesteld hoe veel het budget is overschreden.

Almere vermoedt dat groeigemeenten als Almere en Lelystad dit jaar te streng zijn gekort op de rijksbijdragen voor jeugdzorg. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel