Lelystad in landelijke top 3 buurtpreventie

Flevoland 24 oktober 2016
Er zijn inmiddels 106 whatsappgroepen opgericht
Lelystad staat in de landelijke top 3 van gemeenten met de meeste WhatsApp-buurtpreventiegroepen. Dat blijkt uit cijfers van website wabp.nl, waar de groepen worden geregistreerd. 

Op 106 plekken in Lelystad is inmiddels een buurtpreventiegroep opgericht. Alleen Zoetermeer en Hoofddorp gaan de gemeente voor, met 122 en 116 groepen. 

Via de appgroepen houden buurtbewoners contact met elkaar als ze verdachte situaties zien. Op die manier proberen ze bijvoorbeeld inbraken te voorkomen.

Zo ook in de Landstrekenwijk waar bewoners aan het Waterland een groep hebben met zo'n 35 deelnemers. Aanleiding was een serie inbraken in de buurt. Volgens Martin Lammertink heeft de appgroep er voor gezorgd dat buurtbewoners alerter zijn en elkaar sneller informeren als ze iets verdachts zien. 

De toename van oplettende burgers was voor de gemeente Lelystad aanleiding om een paar spelregels op te stellen. Zo staan er tips in over de rol van de beheerder, de ideale omvang van een groep en de manier waarop er met de politie wordt samengewerkt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer