Asbest gedumpt in Kuinderbos

Bant 24 oktober 2016
Onbekenden hebben maandag in het Kuinderbos in Bant elf zakken met asbestafval gedumpt. De zakken werden gevonden op een parkeerterrein aan de Hopweg.

Volgens boswachter Harco Bergman is het asbest voor de dumping in kleine stukjes gebroken. Daarom wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de zakken af te voeren. Bij het verzagen of breken van asbest komen kleine deeltjes vrij die zeer schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. 

Bankstellen
Staatsbosbeheer draait zelf op voor de schoonmaakkosten. Boswachter Harco zegt jaarlijks wel een bedragje achter de hand te houden voor ongewenste dumpingen, maar dit budget is door eerdere dumpingen al volledig opgebruikt. Zo moest Bergman de afgelopen tijd onder meer zes afgedankte bankstellen uit zijn bos verwijderen.

Omdat het schoonmaak-budget al is verbruikt, heeft de boswachter de rest van het jaar minder geld voor het opknappen van recreatieve voorzieningen, fietspaden en voor educatie van jongeren.

Natuurorganisaties, waaronder Staatsbosbeheer, vroegen eerder deze week al aandacht voor de grote hoeveelheid troep die in bossen wordt gedumpt. 

Hondenvoer
Bergman zegt de dumper van het asbest graag te willen spreken. Volgens de boswachter gaat het vermoedelijk om iemand met honden, aangezien het asbest verpakt was in zakken waar hondenvoer in heeft gezeten.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer