Grote zorgen om statushouders Tussen de Vaarten

ALMERE • Di 25 oktober 2016 | 21:51 • Dinsdag 25 oktober 2016 | 21:51
Een groep buurtbewoners in Tussen de Vaarten in Almere is faliekant tegen de komst van 33 Syrische statushouders. Het gaat om alleenstaande mannen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente in de wijk. Wethouder Froukje de Jonge kon de zorgen van de circa 40 tot 50 aanwezigen niet echt wegnemen. Een aantal van hen verliet voortijdig uit onvrede de zaal.

"Testosteronbommen"
Aan de Johan Jongkindstraat worden half november 21 statushouders gehuisvest in een flat en in twee woningen aan de Govert Flinckstraat komen 12 mannen. Bewoners gaven aan bang te zijn dat de nieuwe buren voor overlast zorgen, kinderen wat aandoen of vrouwen aanranden. "Het zijn testosteronbommen die hier komen wonen", zo zei een aanwezige. "Ze hebben andere waarden en normen. Ik wil nog in mijn bikini in de tuin kunnen liggen", zei een ander. Ook waren er zorgen over de verkoopbaarheid van de woningen.

Wethouder baalt gigantisch
De bijeenkomst begon met het uiten van onvrede over het proces. Zo hadden de bewoners via Omroep Flevoland al kunnen vernemen wat de gemeente van plan was. Daar baalde wethouder Froukje de Jonge gigantisch van. "Dat had in geen geval mogen gebeuren." Verder hadden bewoners bij het besluit betrokken willen worden.

Voor de bijeenkomst van start ging, ontstond er bij de deur al reuring. Een aantal bewoners werd niet binnengelaten. Alleen genodigden en mensen die zich voor de bijeenkomst hadden aangemeld, mochten naar binnen. Zes agenten waren aanwezig om ervoor te zorgen dat de boel niet escaleerde.

Wethouder De Jonge zegde toe dat er extra bijeenkomsten worden gehouden. "Wat mij betreft doen we 10 avonden, net zolang tot we iedereen hebben gesproken die hun zorgen met ons willen delen." In elk geval staan er voor maandagavond 31 oktober en zaterdagmiddag 5 november extra bijeenkomsten gepland.

"We houden het goed in de gaten"
Wethouder Froukje de Jonge probeerde de bewoners gerust te stellen. Ze gaf aan dat de gemeente goed in de gaten houdt wat er in de buurt gebeurt. Dit gebeurt samen met de politie en zorginstelling Kwintes, die de statushouders woonbegeleiding gaat geven. Ze zegde de aanwezigen toe dat er in februari met de bewoners wordt bekeken of de overlast in de wijk is toegenomen. 

Er is volgens haar geen reden om te veronderstellen dat dit gebeurt. "Mocht dit toch zo zijn, dan kunnen we de mix van de bewoners veranderen." Verder is er vanuit Kwintes een aanspreekpunt voor de buurt. Ook wordt ervoor gezorgd dat de alleenstaande mannen zich niet vervelen. Zo komt er een werkproject met Staatsbosbeheer en krijgen ze inburgeringslessen en taallessen.

"Ik zit hier niet doofstom te wezen"
De aanwezige bewoners lieten zich niet echt overtuigen. "Ze kunnen zo mijn tuin inspringen" en "Straks vergrijpt eentje zich aan mijn dochter", zo werd geroepen. De wethouder benadrukte dit geenszins te verwachten. Toch wil zij niet voorbijgaan aan de gevoelens uit de buurt. "Ik zit hier niet doofstom te wezen. Als na alle bijeenkomsten blijkt dat er breed veel zorgen zijn, zal ik met de politie overleggen. Wellicht kan er extra zichtbaarheid in de wijk komen tot de zorgen weg zijn."

Wethouder Froukje de Jonge:
[https://twitter.com/ftdejonge/status/791026558760804357]

Willem Boutkan van de PVV:
[https://twitter.com/PvvW/status/791028462253375488]

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel