Gemeenteraad bezorgd over financiële positie

Almere 27 oktober 2016
Greep in de reserves valt niet bij iedereen goed
De gemeenteraad van Almere heeft grote zorgen over de financiële positie van de gemeente. Dat bleek donderdag tijdens de algemene beschouwingen over de begroting van volgend jaar.

Alle partijen in de gemeenteraad zetten vraagtekens bij de flinke greep die het college van burgemeester en wethouders doet in de reservepot van de gemeente. Er blijft hierdoor weinig geld over om toekomstige tegenvallers op te kunnen vangen.

Moet er worden bezuinigd?
De gemeenteraad spreekt de komende weken op de Politieke Markt over de begroting. Bij de algemene beschouwingen gaven enkele partijen al een voorzetje. Zo willen partijen verder discussiëren over hoe het moet met de tekorten op de zorgbudgetten. De VVD vroeg zich hardop af of het erg is dat jongeren met lichte dyslexie op een wachtlijst komen of dat mensen gevraagd wordt om een eigen bijdrage te betalen.

Bezuinigen of andere keuzes
Ook gaven partijen aan dat er volgend jaar bezuinigd moet worden of dat er andere keuzes in de begroting moeten worden gemaakt. Leefbaar Almere wil dat het college met een voorstel komt om vijf miljoen uit de plannen te schrappen. Ook D66 denkt dat er niet aan bezuinigen valt te ontkomen. De ChristenUnie kwam met een concreet lijstje. De partij wil onder meer het Cultuurfonds halveren en snijden in Almere City Marketing.

Wethouder begrijpt de zorgen
Volgens wethouder Mark Pol van financiën is bezuinigen niet nodig. Hij zegt de zorgen in de raad te begrijpen, maar benadrukt dat het gemeentelijk huishoudboekje op orde is en dat de begroting 2017 verantwoord is. Zo zijn er miljoenen afgeschreven op de grond van bedrijventerreinen, om de risico's te beperken. Ook wordt volgend jaar extra geld aan de zorg uitgegeven om extra kosten op te kunnen vangen. Daarmee wint de gemeente tijd om het zorgsysteem te kunnen veranderen en uiteindelijk de zorgtaken met minder geld te kunnen uitvoeren.
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer