advertentie

Inspectie: Zorgwekkende situatie voor cliënten ZSV in Almere

Almere 4 november 2016
Cliënten moeten binnen een week naar een andere instelling
Zorg Stichting Vivence (ZSV) in Almere moet 15 cliënten die in vijf woningen aan de Boelijn wonen binnen een week bij andere instellingen onderbrengen. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg is de situatie voor de cliënten nu zorgwekkend en onverantwoord.

ZSV biedt 24-uurs opvang en begeleiding aan jongvolwassenen met een lichte verstandelijke beperking. Vaak hebben de cliënten nog andere problemen.

Omdat veel orthopedagogen ziek of vertrokken zijn, krijgen de cliënten niet genoeg deskundige begeleiding. Sommige cliënten hebben momenteel zelfs helemaal geen begeleider.

Gestolen auto
Hierdoor gaan volgens de Inspectie veel dingen mis. Zo kon het gebeuren dat een cliënt zonder rijbewijs en onverzekerd met andere cliënten met gestolen auto's ging rijden. Ook moet de politie bij escalerende situaties vaak naar de Boelijn komen, omdat er onvoldoende personeel aanwezig is om situaties onder controle te houden.

Vermoeden seksueel misbruik niet gemeld
De Inspectie neemt het ZSV ook kwalijk dat de stichting een vermoeden van seksueel misbruik van drie cliënten niet heeft gemeld. De nachtwaker die hiervan verdacht werd, is in september ontslagen. ZSV deed dat na eigen onderzoek. Er is geen aangifte gedaan bij de politie. Volgens de Inspectie gaf een eerste cliënte al in januari signalen van misbruik, maar begon het onderzoek pas later. Zorginstellingen zijn wettelijk verplicht seksueel misbruik bij de Inspectie te melden.

Te weinig personeel
Volgens de Inspectie wordt er een groot beroep gedaan op de overgebleven medewerkers. Zij werken geregeld over, omdat zij zich verantwoordelijk voelen voor de cliënten, die vaak complexe zorg nodig hebben. De zorgcoördinator is zelfs 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar, omdat er geen achtervang is geregeld.

ZSV heeft niet genoeg gedaan om de gaten in de personeelsbezetting op te vullen. Omdat medewerkers de afgelopen tijd niet konden terugvallen op gedragsdeskundigen, probeerden zij situaties zo goed mogelijk zelf op te lossen.

Verwaarloosde en onveilige woonomgeving
Vorige maand bracht de Inspectie een onaangekondigd bezoek aan de locatie Boelijn van ZSV. Vastgesteld werd toen dat de gezamenlijke ruimtes in de woningen aan de Boelijn er armoedig en weinig huiselijk uitzien. Muren hebben krassen en zijn vies. In een woning waar drie moeders met hun kinderen verblijven is een kapot traphek. Terrassen zijn rommelig, in tuinen staan open vuilniszakken.

Dwangsom
Zorginstelling Humanitas DMH uit Utrecht heeft zich bereid verklaard de Almeerse cliënten en de meeste overgebleven medewerkers over te nemen. Volgens een woordvoerder is die overdracht inmiddels in gang gezet, maar nog niet afgerond. Zo moet nog gekeken worden of de cliënten in hun huidige woning kunnen blijven, die eigendom van ZSV zijn.

Als het ZSV niet lukt om de 15 cliënten elders onder brengen, heeft de Inspectie de mogelijkheid om een dwangsom op te leggen. ZSV moet er ook voor zorgen dat de zorg bij de andere locaties op orde is. De inspectie zal hier mogelijk ook (on)aangekondigde bezoeken brengen.

Zorgkantoor Zilveren Kruis heeft deze zomer aan ZSV laten weten dat de zorgovereenkomst 2016 voor cliënten uit de Wet langdurige zorg zal worden opgezegd. 

Fraude
De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt de laatste jaren veel toezicht op de landelijke opererende Zorg Stichting Vivence. In juli 2015 werd de locatie Burculo een aantal maanden onder verscherpt toezicht geplaatst.

Sinds afgelopen zomer heeft de Inspectie geregeld met de Raad van Toezicht om tafel gezeten. Dat gebeurde vanwege de vele wisselingen in het bestuur van ZSV. In juli werd een bestuurder geschorst nadat hij was gearresteerd. Sindsdien heeft de stichting een aantal interim-bestuurders gehad.

Zorg Stichting Vivence was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer