Provincie wil Nieuw Land voor 5,3 miljoen kopen

Lelystad 8 november 2016
Bedrag veel hoger dan de taxatiewaarde
De provincie wil voor 5,3 miljoen euro de gebouwen van het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad kopen. De provincie wil er zo voor zorgen dat Nieuw Land zonder schulden kan opgaan in het nieuwe erfgoedpark Batavialand. Dat blijkt uit een voorstel aan Provinciale Staten.

De 5,3 miljoen is veel meer dan de gebouwen en grond waard zijn. Die worden getaxeerd op 2,8 miljoen euro. Toch betaalt de provincie meer, omdat Nieuw Land met de opbrengst een lening kan aflossen bij de Bank Nederlandse Gemeenten die precies 5,3 miljoen euro bedraagt. Nieuw Land krijgt hierdoor financieel lucht. 
Ook de provincie houdt uiteindelijk geld over, want zij betaalde de rente en aflossing op de lening. 

De Cantine van Lelystad
De gemeente Lelystad koopt ook een gebouw. Het gaat om De Cantine, het restaurant aan de Oostvaardersdijk. De gemeente heeft hiervoor een lening van een half miljoen uitstaan.

Businessplan
In Batavialand moeten de Bataviawerf, het museum van Nieuw Land en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) samengaan. Tegelijk wordt het archief van Nieuw Land afgesplitst in een nieuwe organisatie, Het Flevolands Archief. 

Gedeputeerde Staten geven in het Statenvoorstel aan dat het businessplan Batavialand nog onvoldoende zekerheden bevat. Toch wil de provincie het Erfgoedpark financieel steunen met 1,5 miljoen euro per jaar en ook een eenmalige subsidie 2,7 miljoen euro geven. Provinciale Staten plaatsten tot nu toe vraagtekens bij de haalbaarheid van het plan.

Minder bezoekers
Batavialand heeft de bezoekersaantallen in een laatste versie van het businessplan naar beneden bijgesteld. Werd eerst uitgegaan van 350.000 bezoekers in 2022, nu zijn dat er 135.000 in 2020.

Adviesbureau Berenschot noemt deze nieuwe aantallen realistisch. Wel vraagt het bureau zich af of Batavialand wel voldoende geld heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Provinciale Staten moeten nog over het voorstel praten.

Lees hier meer over de aankoop van de gebouwen van NLE. 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer