Ophokplicht vanwege vogelgriep in Duitsland

FLEVOLAND • Wo 9 november 2016 | 19:12 • Woensdag 9 november 2016 | 19:12
Voor bedrijven die vogels houden geldt sinds woensdagavond een ophokplicht. Dat heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken besloten, nadat er vogelgriep is aangetroffen bij wilde vogels in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Hongarije.

Met de maatregel wil Van Dam voorkomen dat Nederlandse bedrijven besmet raken met vogelgriep. Daarom geldt de ophok- en afschermplicht voor alle bedrijven die onder meer vogels houden voor de productie van vlees en eieren. 

Pluimveehouders verrast
De maatregel geldt voor het hele land. De meeste Flevolandse pluimveebedrijven die nu met de ophokplicht te maken krijgen, zijn gevestigd in de gemeenten Noordoostpolder, Zeewolde en Dronten.

Verschillende Flevolandse pluimveehouders laten weten verrast te zijn door het nieuws. Vooralsnog lijkt het of de gevolgen van de ophokplicht voor deze ondernemers meevallen. Zo staan veel kippen al binnen. 

'Kippen moeten buiten kunnen lopen'
Voorzitter Willem Remijnse van de Biologische Pluimveehouders Vereniging, die zelf een pluimveebedrijf heeft in Kraggenburg, begrijpt dat de overheid voorzichtig is. Maar hoopt dat zijn kippen snel weer naar buiten mogen. 'Kippen moeten buiten kunnen lopen.' zegt hij. 'Het is voor het eerst dat we dieren preventief ophokken en we zullen achteraf nooit weten of dat gewerkt heeft. Want je weet niet wat er gebeurd was als je het niet zou doen.'

Biologische pluimveehouders zijn vooral benieuwd hoe de kippen, die normaal overdag buiten lopen, reageren op het binnen zijn in de stal. Mogelijk dat de kippen stress krijgen van de nieuwe situatie en er daardoor uitval is. Biologische pluimveehouders hebben meer last van de maatregel dan veel andere pluimveehouders, bij wie de kippen toch al niet buiten komen. 

'Verstandig besluit'
Hugo Bens, bestuurslid van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO, liet woensdagavond weten het besluit van Van Dam verstandig te vinden. "Er is nu nog niets aan de hand in Nederland'', aldus Bens. "We kennen nog uitbraken uit het verleden. Ik moet er niet aan denken dat het weer gaat gebeuren.''

Tientallen dode watervogels geruimd
Behalve in Duitsland en omringende landen, zijn ook in Nederland dode wilde watervogels aangetroffen met vogelgriep. Het gaat om dode futen en kuifeenden die zijn gevonden in de buurt van Monnickendam. Het is nog niet bekend om welk type vogelgriep het bij deze vogels gaat. 

In Waterland gaat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tientallen dode vogels ruimen, ze kregen daar donderdag veel meldingen binnen van dode vogels. Deze kadavers worden niet onderzocht, maar vernietigd.

Lelystads lab biedt uitkomst
Het onderzoek naar de dode vogels die mogelijk zijn bezweken aan de griep wordt uitgevoerd door het Centraal Veterinair Instituut. Zij verwachten donderdagavond met onderzoeksresultaten te komen. Dat de vogels griep hadden is al vastgesteld, welk type wordt nog onderzocht. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel