Deze winter nog geen herten in Hollandse Hout

Lelystad 13 november 2016
Het Hollandse Hout bij Lelystad wordt deze winter niet opengesteld voor herten uit de Oostvaardersplassen. Drie jaar geleden kwam van staatssecretaris Sharon Dijksma de oproep om de dieren meer ruimte en beschutting te bieden door het Hollandse Hout beschikbaar te stellen. Vorig jaar werden de plannen door de gemeenteraad goedgekeurd, maar van openstelling is volgens Staatsbosbeheer nog lang geen sprake. Er moet nog heel veel gebeuren.

De markt bepaalt het tempo
Er wordt een slenk gemaakt, een waterpoel die door het hele bos loopt. Daarvoor zijn bomen gekapt en wordt nu zand en klei afgegraven. Het project wordt betaald van de opbrengst van de grondstoffen. De vraag naar zand bepaalt hierdoor het tempo van de werkzaamheden. Het kan dus nog jaren duren voordat alles af is.

Geen probleem voor herten
Voor de herten is dat volgens Staatsbosbeheer geen probleem. Het voedselaanbod bepaalt het aantal dieren. Volgens boswachter Bertwin Bergman is er genoeg ruimte. Er zijn ook voldoende randgebieden waar de herten beschutting kunnen zoeken, zoals het Kotterbos en het Oostvaardersveld.

Nauwelijks herten in Oostvaardersveld
Het Oostvaardersveld ligt tussen de Oostvaardersplassen en het Hollandse Hout in. Het is nu een jaar open, maar de herten laten zich er nog nauwelijks zien. Voordat het openstellen van het Hollandse Hout zin heeft, moeten de dieren eerst dat gebied ontdekken, stelt de boswachter.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer