VVD en PvdA: 'Onteigeningspecialisten aansprakelijk stellen'

Almere 14 november 2016
De VVD en PvdA in Almere willen de specialisten die de gemeente heeft ingehuurd voor de onteigening van camping Waterhout aansprakelijk stellen. In het dossier zijn meerdere fouten gemaakt, waardoor er vertraging is ontstaan. Die kan leiden tot extra kosten voor de gemeente.

De gemeente moet namelijk een deel van de te onteigenen grond voor november 2018 overdragen aan Rijkswaterstaat. Die kan dan tegelijk met de verbreding van de A6 zorgen voor de aanleg van een afslag naar het Floriade-terrein. Als dit niet lukt, bestaat de kans dat Almere moet opdraaien voor de extra kosten, oplopend tot maximaal 3,5 miljoen.

Rijkswaterstaat laat weten er alles aan te doen om dat te voorkomen. Zo kan bijvoorbeeld de planning worden aangepast. Ook kan er een tijdelijke weg om het terrein van de camping worden aangelegd.

Onduidelijke communicatie
Verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema sprak vorige week nog over drie maanden vertraging. In een brief aan de gemeenteraad die net voor het weekend werd gepubliceerd, heeft hij het over zeven tot acht maanden. De Floriade-organisatie wordt nu doorgelicht om te voorkomen dat er in de toekomst nog meer fouten van dit kaliber worden gemaakt.

De meeste raadsfracties wachten de uitleg van de wethouder af over hoe het allemaal zo mis kon gaan. Dat gebeurt binnenkort op de Politieke Markt. De partijen nemen wel stevige woorden in de mond over de kwestie, zoals 'zeer betreurenswaardig', 'dieptreurig', 'kapitale fouten' en 'ernstige zorgen'.

De gemeente zet nu alles op alles om er met de camping uit te komen. Er komt een aanbod richting Waterhout voor een verhuizing naar Almere Haven.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer