Aanvullende maatregelen rond vogelgriep

Flevoland 14 november 2016
Staatssecretaris Martijn van Dam neemt extra maatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Om het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken, geldt  per direct een aangescherpte bezoekersregeling. Zo mogen de stallen niet door buitenstaanders bezocht worden.

Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels er voor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met hun vogels. Ook heeft de staatssecretaris een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Verder geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord kunnen worden.

Nog geen zekerheid over griepvariant in Zeewolde
De maatregelen worden genomen omdat pluimveebedrijven in Hongarije, Duitsland en Oostenrijk besmet zijn geraakt met het vogelgriepvirus H5N8. Van Dam meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat de in Zeewolde aangetroffen vogels besmet zijn met de H5 vogelgriep. Het is nog onduidelijk om welk type van de griep het gaat. Dit moet nog verder onderzocht worden.

Volgens epidemioloog Arjan Stegeman kan het niet anders dan dat het om de dodelijke variant van de vogelgriep gaat.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer