Celstraffen geëist tegen verdachten 11 straatroven

Almere 17 november 2016
Het Openbaar Ministerie heeft tegen vier jonge Almeerders celstraffen geëist van 5 tot 24 maanden. De vier jongens van 18, 19 en 20 jaar stonden donderdag terecht vanwege 11 straatroven in Almere vanaf 2015 tot mei van dit jaar. 

De groep had het volgens het OM gemunt op telefoons, maar ook geld, kleding, bankpassen en fietsen werden op gewelddadige manier afhandig gemaakt. Slachtoffers werden van de fiets getrokken of besprongen na het verlaten van de bus. Daarbij werden flinke klappen uitgedeeld of gedreigd met een wapen. “Zoveel straatroven, en met zo’n gemak gepleegd”, verzuchtte de officier van justitie tijdens de zitting.

De straatroven vonden allemaal in Almere plaats, op de Goudsbloemweg, het Spoorbaanpad, de Siennastraat, de Chartreusestraat, de Leeuwstraat, Leemwierde, Vrijmark, de Romeweg, de Kruisstraat en het Tjaikovskipad.

Het zou niet alleen bij straatroven gebleven zijn, ook wordt de groep verdacht van inbraak, mishandeling en heling. Een van de slachtoffers van een straatroof werd gedwongen naar zijn huis te gaan, waar de verdachten volgens het OM huis hielden terwijl de moeder en zus van het slachtoffer boven lagen te slapen. 

Behalve de geëiste straf wil het OM ook dat de verdachten zo'n 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. De officier van justitie merkte verder op dat de jongeren de ernst van de zaak niet leken in te zien. Dat bleek uit hun houding tijdens de zitting, maar ook uit opgevangen whatsapp gesprekken. Dit is meegenomen in de strafeis, net als hun strafblad, jonge leeftijd, zwakbegaafdheid en kans op herhaling.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer