50PLUS: "Vogeltentoonstelling moet niet doorgaan"

Urk 17 november 2016
"Het ministerie is wederom volledig de weg kwijt en speelt met levens van de vogels en de mens". Dat twitterde Freek Appel (50PLUS) van het Waterschap Zuiderzeeland woensdagavond als reactie op de vogeltentoonstelling op Urk. Deze gaat ondanks de vogelgriep gewoon door.

Verspreiden H5N8 virus
Appel vindt dat het houden van zo'n tentoonstelling te veel risico's met zich meebrengt. Dat het niet verboden wordt is volgens hem een fout van het ministerie.
Bij het Open Noord-Nederlandse Kampioenschappen Europese Cultuurvogels komen vogelliefhebbers uit het hele land bij elkaar. De kans dat de dodelijke variant van het H5N8-virus wordt verspreid is volgens Appel te groot.

Appel vreest dat als deze uitbraak niet binnen de perken wordt gehouden, er net zulke grote schade kan ontstaan als twee jaar geleden toen er ook een grote vogelgriep-uitbraak was.
"Er wordt nu gezegd dat het niet gevaarlijk is voor de mens, maar het virus kan muteren. Ik vind het wel ontzettend jammer voor de mensen die werken aan de tentoonstelling maar bij twijfel moet je niet inhalen". 

Geen grondvogels
Overigens zijn er bij de Urker vogeltentoonstelling wel maatregelen genomen. Vogels waar een ophokplicht voor geldt zijn niet welkom. Dat is volgens de organisatie maar een kleine categorie grondvogels zoals fazanten en kwartels. De andere vogels die wel op de vogelshow komen kunnen deze vogelgriep niet krijgen.

Ook de vogeltentoonstelling V.I.O.S. Swifterbant gaat komend weekend ondanks de vogelgriep door. Deze wordt op vrijdagavond en zaterdag gehouden in basisschool De Duykeldam.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer