Mogelijk toch Syrische onderwijsmissie naar Almere

Almere 18 november 2016
De IND moet van de rechter opnieuw kijken of een Syrische onderwijs-delegatie naar Almere mag komen. De Syriërs zouden in mei een bezoek brengen aan Almere om te kijken hoe het onderwijs hier is geregeld. De Immigratie- en Naturalisatiedienst zag dat niet zitten en ging ervan uit dat de mensen hier asiel wilden aanvragen.

Rojava
De Almeerse Jodi Liefhebber is de initiatiefneemster van het contact met Syrië. Ze bracht in oktober 2015 een bezoek aan de Syrische regio Rojava. Daar was het relatief veilig, maar door de oorlog zit de regio wel ingesloten. De Almeerse wil dat doorbreken met het werkbezoek en door contact met het Nederlandse onderwijs op te bouwen.

Liefhebber wil de onderwijsmissie opzetten om te laten zien hoe het hier is georganiseerd. Met de opgedane kennis zouden de Syriërs terug gaan naar hun regio, om het onderwijs daar naar een hoger niveau te brengen. 

Meevaller
De uitspraak van de rechtbank is een meevaller voor de Almeerse. "We hopen begin volgende week van de IND te horen of zij nog aanvullende documenten nodig hebben voor de visa en of we genoeg hebben aangetoond dat de mensen hier echt geen asielaanvraag zullen doen." Liefhebber is positief en gaat ervan uit dat de afwikkeling nog slechts een formaliteit is. "Mijn conclusie is dat de delegatie daadwerkelijk naar Almere kan komen. Je weet het nooit zeker, maar ik zou niet weten welke papieren de IND nog zou willen hebben."
© omroep flevolandsitemap | disclaimer