Windesheim wil af van prestatieafspraken met ministerie

Almere 19 november 2016
Hogeschool Windesheim, die een vestiging in Almere heeft, wil af van de prestatieafspraken met het ministerie van Onderwijs. ‘Het dreigen met boetes is een belediging van onze docenten’, zegt collegevoorzitter Henk Hagoort.

Strafkorting
Vrijdag maakte minister Bussemaker bekend dat zes hbo-instellingen worden gekort omdat ze de prestatieafspraken niet volledig hebben gehaald. Deze scholen lopen hierdoor € 7 miljoen mis. De Aeres Hogeschool, met locaties in Almere en Dronten, wordt 100.000 euro gekort. 

Beloningssysteem
Het ministerie maakt sinds 2012 prestatieafspraken met universiteiten en hogescholen. Doel daarvan is de opleidingen niet alleen te belonen voor de hoeveelheid studenten die succesvol afstuderen, maar ook voor de kwaliteit die ze bieden. 

Windesheim heeft de in 2012 gemaakte prestatieafspraken over kwaliteit van het onderwijs en studierendement wel gehaald en genereert hierdoor juist extra inkomsten. Toch is Windesheim niet blij met de gemaakte afspraken en wil de hogeschool hier in de toekomst geen vervolg aan geven. ‘Als hogescholen werken we continu aan de kwaliteit van ons onderwijs, daar zijn geen afspraken met de minister voor nodig.'

Niet afrekenen op rendement
Volgens de collegevoorzitter zijn vraagstukken als studiesucces en de kwaliteit van het onderwijs veel te complex om algemene percentages aan te koppelen waarop je wordt afgerekend. ‘Als hogeschool hebben we te maken met een diverse instroom van studenten, willen we rekening houden met ieders talenten en beperkingen én hebben we een maatschappelijke opdracht om meer voor onze studenten te doen dan alleen het zo snel mogelijk leren van een vak. Dat alles botst met het vaststellen van een algemeen streefcijfer om het studierendement aan af te meten en daarop via boetes of bonussen afgerekend te worden.’
© omroep flevolandsitemap | disclaimer