Justitie eist werkstraf tegen autocoureur Charles Z.

Lelystad 22 november 2016
Wist autocoureur Charles Z. jr. uit Lelystad dat zijn racerij in de Verenigde Staten met hasj- en witwasgelden van zijn vader is betaald? Hij werd in 2011 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar, een werkstraf en een boete. Na hoger beroep werd dat alleen een werkstraf van 100 uur. Maar Z. ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die bepaalde dat het Arnhemse gerechtshof opnieuw naar de zaak moest kijken. Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie opnieuw een werkstraf van 100 uur.
 
Racetalent
De inmiddels 37-jarige Lelystedeling was destijds een enorm talent, maar alleen de échte top genereert miljoenen. Z. moest zelf geld meebrengen om te racen. Het OM gaat er nog steeds van uit  dat zijn raceteams in 2005 en 2006 zijn gefinancierd met 1,5 miljoen drugsgeld die zijn vader had verdiend. In 2013 werd Charles Z. jr. op dit punt nog vrijgesproken door het gerechtshof. Toch zet justitie hier weer op in. Volgens het OM is het crimineel geld en had de zoon moeten weten. “Sinds zijn twaalfde jaar zat zijn vader regelmatig in de gevangenis”, aldus het OM. Ook nam junior ongeveer 20.000 euro aan cash geld in een enveloppe mee het vliegtuig in, om race-organisatoren in Amerika te betalen. 

Junior bemoeide zich niet met de financiën
Volgens de advocaat van Z. ging die er van uit dat zijn vader, die vroeger ook racete, bemiddelde in legale sponsoring en investeringen in zijn zoon. Daarnaast zou er misschien geld beschikbaar zijn uit de erfenis van zijn vaders vriendin. Junior bemoeide zich eigenlijk niet met de financiën, hij richtte zich alleen maar op de race, aldus de verdediging.

Hasjbende Charles Z. sr.
Vader Charles Z. sr. is nooit veroordeeld voor de miljoenenhandel in hennep. Hij stierf in 2011, in afwachting van zijn zaak. Uit het onderzoek dat tegen hem liep, bleek dat hij de spil was in een grote hasjbende. Zijn handlangers werden wel veroordeeld.

In zaak van de zoon doet het hof doet uitspraak op 6 december.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer