VVD en PvdA: 17 miljoen voor regionale omroepen

Flevoland 25 november 2016
Regeringspartijen VVD en PvdA willen eenmalig 17 miljoen euro uittrekken voor de regionale omroepen, omdat anders de nieuwsvoorziening in gevaar kan komen. 

De omroepen moeten het geld gebruiken om meer samenwerkingsverbanden op te zetten met elkaar, met regionale kranten en met de NOS. Eerder moesten de regionale omroepen 17 miljoen bezuinigen. Bij Omroep Flevoland verloren hierdoor vorige maand negen medewerkers hun baan. Ook bij veel andere regionale omroepen moeten mensen vertrekken.

De partijen vinden regionieuws van belang voor de samenleving. "Mensen willen niet alleen weten wat de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is, maar ook wat de provincie of gemeente heeft besloten of hoe die brand in het naburige dorp is afgelopen", zegt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis.

Bezuiniging
In september trok het kabinet een plan in om de omroepen te laten samenwerken in een Regionale Publieke Omroep en de besturen te laten fuseren. "De samenwerking is niet zo snel op gang gekomen als gehoopt en daarom steunen we de overgang naar de structurele samenwerking", zegt VVD-Kamerlid Ton Elias. "De regionale omroepen zijn nu wel echt aan zet."

PvdA en VVD  dienen maandag bij het debat over de mediabegroting hun voorstel in om maximaal 17 miljoen vrij te maken.  De coalitiepartijen vragen het kabinet in dit voorstel om een regeling, een samenwerkingsfonds uit te werken onder coördinatie van de koepel van regionale omroepen.

ROOS blij met voorstel
Gerard Schuiteman, directeur van stichting ROOS (Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) is ontzettend blij met het voorstel van de VVD en PvdA. Volgens hem helpt dit de regionale omroepen te zoeken naar optimale samenwerkingsmogelijkheden.

De mediaorganisaties moeten vanaf volgend jaar miljoenen bezuinigen. ,,Dat is een feit. En als je gaat snijden, blijft er weinig over om samenwerking te stimuleren'', zegt Schuiteman. Met dit eenmalige bedrag moet uiteindelijk door samen te werken een efficiencyslag worden gemaakt.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer