Vogelgriep Biddinghuizen is H5N8

BIDDINGHUIZEN • Zo 27 november 2016 | 11:28 • Zondag 27 november 2016 | 11:28
Het vogelgriepvirus dat in Biddinghuizen is aangetroffen blijkt om de besmettelijke H5N8-variant te gaan. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Een bedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen is zaterdag geruimd. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft daarover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat dat de boer vrijdag circa vijfhonderd dode dieren had aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed onderzoek en bevestigde zaterdag dat er vogelgriep is gevonden. 

Omdat de staatssecretaris vermoedt dat het om de zogenoemde hoog pathogene variant gaat, is besloten om een bedrijf in de buurt preventief te ruimen. In een 3 kilometergebied worden drie andere pluimveebedrijven onderzocht op vogelgriep, daar wordt later op de dag een uitslag van verwacht. Verder is er een vervoersverbod van 10 kilometer rond het bedrijf ingesteld. 

Op geen van de vier pluimveebedrijven in het Gelderse Hierden en Ermelo is vogelgriep geconstateerd. De dieren op die bedrijven waren uit voorzorg wel gedood.

[https://twitter.com/WURbvr/status/802628333330534400


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel