Meeste Flevolandse gemeenten komen geld tekort voor jeugdhulp

FLEVOLAND • Do 1 december 2016 | 13:42 • Donderdag 1 december 2016 | 13:42
Van de zes Flevolandse gemeentes, komen er vijf geld tekort om alle jeugdhulp te betalen. Landelijk gezien heeft zes op de tien gemeentes problemen om de jeugdhulp te kunnen betalen. Dat blijkt uit een enquête van de NOS en Binnenlands Bestuur.

Opnamestop
Eerder werd al bekend dat de gemeente Almere grote problemen heeft om alle kinderen die hulp nodig hebben zorg te bieden. Er werd een stop ingesteld bij jeugdhulpinstellingen, waarop de gemeenteraad de wethouder dwong om meer geld vrij te maken. Ook in Zeewolde is er bij twee zorgaanbieders een opnamestop sinds begin november. Alleen urgente gevallen worden geholpen. 

Dubbele bezuiniging
De tekorten zijn ontstaan doordat er landelijk flink bezuinigd is op de jeugdhulp. Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor het inkopen van deze zorg. Ook moet de zorg dichterbij huis en effectiever. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut, dat gemeenten begeleidt bij hun nieuwe taak, hebben de gemeentes moeite met deze dubbele bezuiniging. 

Urk de positieve uitzondering
Ook Lelystad, Dronten en Noordoostpolder hebben problemen met de uitgaven voor de jeugdhulp. Lelystad gaf in de enquête van Binnenlands Bestuur en de NOS aan dat er in 2016 een tekort is. Dronten komt ook geld tekort, maar verwacht nog een bijdrage van het Rijk. Ook Noordoostpolder komt geld tekort voor jeugdzorg. 

De gemeente Urk deed niet mee aan het onderzoek, maar heeft laten weten dat er geen tekorten zijn. Op Urk heeft maar vier procent van de kinderen jeugdhulp nodig. Dat is veruit het laagste percentage van alle Flevolandse gemeentes. 

Hulp niet in gevaar
Kinderen en jongeren die dringend hulp nodig hebben krijgen die ook, zeggen de wethouders in Zeewolde en Dronten. Wel worden minder dringende hulpvragen over de jaarwisseling heen getild. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel