Almeerders op visite bij kersverse president Gambia

Almere 4 december 2016
Spontaan op de foto gaan met een vers gekozen Afrikaanse president. Het overkwam Almeerder At Kasbergen en zijn vrouw zaterdag in Gambia.

Tijdens een bustocht door het West-Afrikaanse land reden ze door het dorp waar oppositieleider Adama Barrow zojuist tot winnaar van de presidentsverkiezingen was uitgeroepen.

Uitnodiging
De toevallig passerende toeristen werden uitgenodigd om naar het huis van de nieuwe president te komen. Daar maakten ze een praatje en was er gelegenheid om wat foto's te maken. Rond het huis van de nieuwe president hadden zich volgens Kasbergen wel 1000 feestende mensen verzameld. 

Geen internet
Mooi weer, goede stranden en een binnenland waar iets te zien valt. Dat waren voor Kasbergen de reden om op vakantie naar Gambia te gaan. Dat er tijdens zijn verblijf verkiezingen zouden zijn, wist hij van tevoren niet. "Toen het eenmaal zo ver was, werd het wel wat grimmiger hier. Je zag toen overal roadblocks en militairen met mitrailleurs. Het telefoon- en internetverkeer in het land werden zelfs tijdelijk platgelegd", vertelt de Almeerder vanuit Gambia.

Met de verkiezing van Adama Barrow tot nieuwe president komt in Gambia een einde aan het 22-jarige bewind van dictator Yahya Jemmeh. De alleenheerser heeft gezegd dat hij de uitkomst van de verkiezingen zal respecteren en zal meewerken aan een vreedzame machtsoverdracht.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer