Mogelijk miljoenenfraude bij Pon

Almere 5 december 2016
Personeel van autohandelaar en -importeur Pon zou jarenlang buiten de boeken om machine-onderdelen van graafmachinefabrikant Caterpillar hebben doorverkocht. Dat blijkt uit een schriftelijke verklaring van een betrokkene, die maandag door Het Financieele Dagblad online is gezet. Met de verkoop via tussenpersonen zou naar schatting 75 miljoen euro zijn verdiend. Het hoofdkantoor van Pon zit in Almere.

Met de doorverkoop van onderdelen werd valsheid in geschrifte gepleegd. Ook werden regels van Caterpillar overtreden, waardoor Pon forse boetes wegens contractbreuk van het Amerikaanse bedrijf kan krijgen. Frauderend Pon-personeel zou tonnen hebben verdiend aan de praktijken. Pon liet weten niet te kunnen reageren, omdat de zaak bij justitie ligt.

Het bedrijf, dat ook importeur van Volkswagen is, schikte onlangs met het Openbaar Ministerie (OM) in verband met een oude corruptieaffaire rond de inkoop van voertuigen door politie en Defensie. Acht medewerkers lieten zich in de watten leggen door ambtenaren. Pon telde 12 miljoen euro neer om strafvervolging voor de onderneming af te kopen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer