Raad weer kritisch over plan duurzaamheid

LELYSTAD • Di 6 december 2016 | 22:43 • Dinsdag 6 december 2016 | 22:43
Collegepartijen VVD en Inwonerspartij Lelystad zijn fel gekant tegen de manier waarop de gemeente plannen voor duurzaamheid wil betalen. De VVD spreekt zelfs van een 'absurd' voorstel.

Het college van b en w wil de komende jaren Lelystad energieneutraal en duurzaam maken. Om initiatieven te stimuleren, wordt er eerst 2,1 miljoen euro gehaald uit een reservepot met de opbrengst van Nuon-aandelen. De raad wil dat dit geld weer wordt terugverdiend. Het college wil hiervoor de opbrengst gebruiken van de onroerendezaakbelasting op nieuwe windmolens, die langs de IJsselmeerdijk moeten komen.

In strijd met de afspraken
De VVD en Inwonerspartij vinden het onjuist dat de gemeente een plan baseert op inkomsten van windmolens die er pas na 2020 komen. Volgens de VVD is dat in strijd met alles wat eerder in de raad over degelijk financieel beheer is afgesproken. De liberalen vinden dat duurzaamheidsbeleid gewoon uit de begroting moet worden betaald. De ChristenUnie en GroenLinks vinden dat de VVD dan maar moet aangeven waar dat geld vandaan moet komen.

Het is de tweede keer dat de raad kritisch is over het voorstel van ChristenUnie-wethouder Elly van Wageningen. Afgelopen herfst vond de raad ook al dat de plannen voor duurzaamheid financieel niet goed in elkaar zaten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel