Plan voor goedkope appartementen in de ijskast

Lelystad 6 december 2016
Het plan om op bedrijventerrein Kempenaar in Lelystad 22 kleine en betaalbare appartementen te bouwen, gaat voorlopig niet door. Het idee stuit op te veel weerstand van omwonenden. Wethouder Jop Fackeldey zei daarom dinsdagavond tegen de gemeenteraad dat hij de realisatie voorlopig niet in gang zet.

Betaalbare appartementen
Het idee voor de goedkope appartementen voor jongeren en alleenstaanden is afkomstig van makelaar Mohammed Acherrat. Om het complex te kunnen bouwen, moet een bestaand pand van hem worden gesloopt.

Het college van burgemeester en wethouders wilde voor dit project iets nieuws proberen, namelijk versneld toestemming geven. Door er een pilot van te maken, wilde het college experimenteren met de zogenoemde Omgevingswet, waarbij participatie een grote rol speelt. 

Tegenstand
Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat een groot deel van de bewoners en omwonenden van het bedrijventerrein fel tegen de komst van het appartementencomplex is. Ze zijn vooral bang voor de last die de nieuwe bewoners zouden kunnen opleveren. De omwonenden zeiden noch door de initiatiefnemer noch door de gemeente van de plannen op de hoogte te zijn gebracht. Zij kwamen door de berichtgeving van Omroep Flevoland achter het plan en voelen zich overvallen.

Inschattingsfout
Wethouder Fackeldey zegt een inschattingsfout te hebben gemaakt door zich niet eerst van de bezwaren van de bewoners op de hoogte te laten stellen. Zo ontstond de unieke situatie dat het voorstel tijdens de gemeenteraadsvergadering door de wethouder werd ingetrokken. Fackeldey gaat nog wel met de bewoners en de initiatiefnemer in gesprek om te kijken of en hoe er toch nog iets mogelijk is.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer