Minister: koelcellen visafslag na waarschuwingen terecht op slot

Urk 7 december 2016
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig maand terecht drie van de vijf grote koelcellen op de Urker visafslag op slot gedaan, nadat daar condensvorming was aangetroffen. Dat antwoordt minister Edith Schippers op schriftelijke vragen van de VVD.

Boete
Volgens de minister speelt het probleem van de condensvorming op Urk al sinds 2011 en heeft de NVWA de visafslag herhaaldelijk gewaarschuwd. In 2013 is er zelfs een boete opgelegd omdat het probleem nog steeds niet was opgelost.

Hoge kosten
Tijdens een bezwaarprocedure tegen die boete zou de visafslag erkend hebben dat er technische oplossingen voor het condensprobleem bestaan, maar dat daaraan wel hoge kosten verbonden zijn. Dat de visafslag sindsdien geen stappen tot verbetering heeft gezet, noemt de minister 'een keuze voor eigen risico en rekening'. 

Geen bacteriën
Landelijke richtlijnen bepalen dat in ruimtes waar vis wordt behandeld of bewaard geen condens mag zijn. Dat er in de condens op de Urker visafslag niet daadwerkelijk bacteriën zouden zijn aangetroffen, doet volgens de minister niets af aan het gevaar voor de voedselveiligheid.

Geen uitzondering
In haar beantwoording stelt Schippers dat de afwezigheid van condens een algemene regel is om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Ze ziet dan ook geen reden om voor de Urker visafslag een uitzondering te maken. Het bedrijf zal volgens haar zelf de problemen moeten oplossen. Tot die tijd mogen de koelcellen niet voor de productie van levensmiddelen worden ingezet. Doet het bedrijf dat wel, dan kan de NVWA een dwangsom opleggen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer