Vogelgriep: steeds minder dode vogels gevonden

FLEVOLAND • Ma 12 december 2016 | 11:09 • Maandag 12 december 2016 | 11:09
Er worden steeds minder dode watervogels gevonden die zijn bezweken aan de vogelgriep. Zowel het waterschap Zuiderzeeland als Rijkswaterstaat krijgen fors minder meldingen van dode vogels. Werden er eerder honderden watervogels gevonden, nu gaat het maar om een paar dode dieren. Ook zijn er de afgelopen twee weken geen nieuwe plekken bijgekomen waar het virus is vastgesteld.

Verspreiding virus
Een maand geleden werden voor het eerst groepen dode watervogels gevonden. Dit was in het Wolderwijd bij Zeewolde, op het Veluwemeer en in natuurgebied Harderbroek. Later bleek het virus ook de doodsoorzaak van meeuwen op de Marker Wadden. Eind november brak vogelgriep uit bij drie eendenboerderijen in Biddinghuizen. Volgens epidemioloog Arjan Stegeman waren wilde vogels de bron van de bestemming daar.  

Het weer helpt mee
Dat het virus zich niet langer in Flevoland lijkt te verspreiden kan volgens Fokke Jonkman van het waterschap komen door het weer. Tijdens een koude periode, zoals we vorige week hadden, trekken de vogels verder naar het noorden. "De nieuwe besmettingen in Friesland, Texel en ook in Schotland wijzen erop dat de vogels naar het noorden zijn getrokken."

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel