Vogelgriep: steeds minder dode vogels gevonden

Flevoland 12 december 2016
Dat het virus zich niet langer verspreidt komt door het koude weer vorige week
Er worden steeds minder dode watervogels gevonden die zijn bezweken aan de vogelgriep. Zowel het waterschap Zuiderzeeland als Rijkswaterstaat krijgen fors minder meldingen van dode vogels. Werden er eerder honderden watervogels gevonden, nu gaat het maar om een paar dode dieren. Ook zijn er de afgelopen twee weken geen nieuwe plekken bijgekomen waar het virus is vastgesteld.

Verspreiding virus
Een maand geleden werden voor het eerst groepen dode watervogels gevonden. Dit was in het Wolderwijd bij Zeewolde, op het Veluwemeer en in natuurgebied Harderbroek. Later bleek het virus ook de doodsoorzaak van meeuwen op de Marker Wadden. Eind november brak vogelgriep uit bij drie eendenboerderijen in Biddinghuizen. Volgens epidemioloog Arjan Stegeman waren wilde vogels de bron van de bestemming daar.  

Het weer helpt mee
Dat het virus zich niet langer in Flevoland lijkt te verspreiden kan volgens Fokke Jonkman van het waterschap komen door het weer. Tijdens een koude periode, zoals we vorige week hadden, trekken de vogels verder naar het noorden. "De nieuwe besmettingen in Friesland, Texel en ook in Schotland wijzen erop dat de vogels naar het noorden zijn getrokken."

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer