Vissers mogen meer vangen in 2017

Urk 13 december 2016
Belangrijkste visbestanden staan er goed voor
2017 lijkt een goed jaar te worden voor Urker vissers. In Brussel is een akkoord bereikt over de visquota voor volgend jaar en dat pakt voor de voor Urk belangrijke soorten voordelig uit. Het quotum voor schol blijft gelijk aan dit jaar en van kabeljauw mag vijf procent meer worden gevangen. Omdat het goed gaat met de tong in de Noordzee mogen de vissers daarvan 15 procent meer vangen. 

Tevreden
Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) is tevreden met het behaalde resultaat. “We willen dat het goed gaat met de vis in de Europese wateren. Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst. Daarom steun ik de aanpak van de Europese Commissie. Nu het goed gaat met de vis in de Noordzee is er voor Nederlandse vissers ruimte om meer te vangen en dus ook meer te verdienen.”

Overbevissing 
De Europese ministers van landbouw en visserij zijn sinds maandag in Brussel bijeen om de visquota af te spreken. Daarbij moest een afweging gemaakt worden tussen ecologische en economische belangen. Voor sommige vissoorten geldt een vangstbeperking om overbevissing te voorkomen. 

Aanlandplicht
Staatssecretaris Martijn van Dam is naar Brussel gestuurd om de aanlandplicht in de wacht te zetten. Die regel verplicht vissers om alle gevangen vis aan wal te brengen waar een vangstbeperking voor geldt. Vissen die te klein zijn voor de handel mogen dan niet overboord gegooid worden. De Tweede Kamer wil dat Van Dam z'n EU-collega's ervan overtuigt dat de tijd nog niet rijp is voor de aanlandplicht. 

Brexit
Op de Landbouw- en Visserijraad in Brussel wordt niet gesproken over de gevolgen die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zal hebben. Veel Noordzeevissers vrezen dat zij dan niet langer welkom zijn in belangrijke visgebieden. Volgens Geert Meun van VisNed, de belangenvereniging voor kottervissers, kan er pas over de gevolgen van Brexit onderhandeld worden als de uittreding echt een feit is. De Britse premier Theresa May heeft gezegd dat ze daar in maart mee begint.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer