Hinderlijke lichtjes op windmolens mogen worden aangepast

Noordoostpolder 14 december 2016
Koepel Windpark Noordoostpolder gaat onderzoeken of licht minder intens kan
Lampjes op windmolens mogen onder voorwaarden minder fel worden gezet en zelfs permanent branden. Dat blijkt uit nieuwe richtlijnen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

De flikkerende lampjes, die op de molens van 150 meter en hoger zitten om vliegtuigen en helikopters te waarschuwen, zijn omwonenden een doorn in het oog. Zo hebben omwonenden van het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde en Windpark Noordoostpolder geklaagd over de lampjes. In Zeewolde loopt al een proef met permanent brandende lampjes. Dat is veel rustiger voor omwonenden. Nuon moet nu nog elke drie maanden een ontheffing aanvragen om de lampjes daar permanent te laten branden.

Koepel Windenergie Noordoostpolder gaat kijken of de overlast van de knipperende lampjes kan worden terug gedrongen. Een woordvoerder: "We voldoen met de huidige verlichting ook aan de nieuwe voorwaarden, maar we gaan kijken of we de hinder voor omwonenden kunnen verminderen. We kijken wat er technisch mogelijk is en wat het kost en gaan dan begin volgend jaar bij elkaar zitten om de aanpassingsmogelijkheden door te nemen."
 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer