SVM en AS'80 weer op kunstgras na onderzoek

FLEVOLAND • Di 20 december 2016 | 8:12 • Dinsdag 20 december 2016 | 8:12
Voetbalclubs AS'80 uit Almere en SVM uit Marknesse spelen na de winterstop weer op kunstgras. Dat melden de website van AS'80 en voorzitter Harry Middeljans van SVM. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu concludeert deze dinsdag uit onderzoek dat de rubberkorrels in het kunstgras niet schadelijk zijn voor de gezondheid van sporters.
[https://twitter.com/rivm/status/811112310878126080]
Een woordvoerder van SC Emmeloord is positief over het rapport, maar wil eerst even afwachten wat het advies van de gemeente is voordat ze een beslissing nemen. Swift'64 in Swifterbant neemt een besluit tijdens de eerste bestuursvergadering in januari. FC Almere, dat ook gestopt is met kunstgras, was dinsdagochtend nog niet bereikbaar voor een reactie.  

De gemeente Lelystad laat dinsdag weten het advies van het RIVM op te volgen: "Met de uitkomst van het onderzoek is het eventueel vervangen op korte termijn van de (openbare) sportvelden met rubbergranulaat komen te vervallen. "

Opluchting bij kunstgrasproducent
Theo Ceelen, van kunstgrasproducent Ceelen uit Zeewolde, is opgelucht. "Ik ben tocht wel opgelucht omdat nu blijkt dat we netjes en volgens de wet gewerkt hebben en dat de velden veilig zijn voor de gebruikers." 

Toch denkt Ceelen dat de rubberkorrels reputatieschade hebben opgelopen. Er moet volgens hem meer onderzoek komen om het vertrouwen terug te winnen. 'Daar moeten we veel aandacht aan besteden, want technisch is rubber nog steeds het beste product." Ceelen verwacht dat veel clubs de rubberen toplaag van hun veld willen vervangen door bijvoorbeeld kurk, ondanks dit onderzoek.   
[https://twitter.com/Roelof_Bosma/status/784360970013536256
Ceelen benadrukt dat het met dit onderzoek nog niet afgelopen is. Er komt nog meer onderzoek naar kunstgras en de normen mogelijk worden aangepast. Het RIVM zegt in het onderzoek dat voor kunstgras dezelfde regels zouden moeten gelden als voor consumentenproducten. In dat geval zou veel kunstgras niet aan de normen voldoen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel