Alleen in NOP en Lelystad genoeg huizen voor vluchtelingen

FLEVOLAND • Di 3 januari 2017 | 10:33 • Dinsdag 3 januari 2017 | 10:33
Flevolandse gemeenten hebben het afgelopen jaar de grootste moeite gehad om vluchtelingen met een verblijfsvergunning onderdak te geven. Alleen in Noordoostpolder en Lelystad waren er genoeg huizen voor de vergunninghouders.

Hoe werkt dat?
Ieder jaar krijgen gemeenten van de overheid een taak opgelegd om een bepaald aantal mensen een huis te geven. Het gaat om asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. In Flevoland ging het in 2016 om ruim 1000 mensen, plus nog 200 mensen waar in 2015 nog geen woning voor is gevonden. Dat zijn gezinnen, maar ook alleenstaanden.

Achterstand deels ingelopen
Vooral Almere had het de afgelopen jaren moeilijk, want de gemeente moest de meeste mensen huisvesten (499) en had een flinke achterstand (181). Het afgelopen jaar is flinke vooruitgang geboekt, zoals wethouder Herrema ook had beloofd. Volgens de wethouder wordt er ingelopen doordat bijvoorbeeld meerdere alleenstaanden als groep in een woning geplaatst worden. Toch moet Almere op dit moment voor nog 100 vergunninghouders een huis vinden. 

Lelystad en Noordoostpolder haalden het wel
In Noordoostpolder heeft woningbouwcorporatie Mercatus woningen die gesloopt zouden worden toch opgeknapt om vluchtelingen in op te vangen. Ook hier werden meerdere alleenstaanden in één huis geplaatst. Lelystad heeft zelfs 15 vluchtelingen meer gehuisvest dan nodig. De gemeente heeft nu een 'voorsprong' voor het nieuwe jaar. Opvallend, want begin 2016 plaatste de gemeente nog een groep van 26 mannen uit Eritrea in Hotel Lelystad Airport. Die hebben sinds oktober allemaal een plek in de stad.

In Dronten, Zeewolde en op Urk is het niet gelukt om genoeg huizen te vinden. Deze gemeenten beginnen dit jaar in met een achterstand van 10 tot 30 mensen. 

Toekomst
De afgelopen maanden is het aantal vluchtelingen sterk afgenomen. Hierdoor loopt het aantal mensen dat een huis moet krijgen ook terug. Toch moeten de Flevolandse gemeenten dit jaar weer aan de bak. Het Rijk heeft bepaald dat er in de eerste helft van 2017 ruim 300 vergunninghouders in Flevoland gehuisvest moeten worden. Dat zijn er flink minder dan in 2016 en dat geeft de gemeenten de tijd om hun achterstand (141 in totaal) in te halen, aldus staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel