Kamerpand door fout jaren illegaal bewoond

Lelystad 5 januari 2017
Een kamerverhuurpand in de Lelystadse Zuiderzeewijk wordt al vijf jaar bewoond zonder dat de gemeente hiervoor een vergunning heeft afgegeven. De gemeente is eind 2011 vergeten om dat te doen. Volgens een woordvoerder van Lelystad werd de fout pas in oktober ontdekt, toen buren klaagden over ernstige overlast.

Om wat voor overlast gaat het?
Volgens omwonenden zorgen de elf bewoners van het pand aan de Vliehors 24 in de Zuiderzeewijk al jaren voor geluids- en parkeeroverlast en rommel. Ook zou er worden gehandeld in drugs. De politie zou bijna dagelijks aan de deur staan.

In oktober stapte een buurman naar de gemeente. De inspecteur van de gemeente ging langs en constateerde de overlast ook. Tegelijk ontdekte hij dat de benodigde omgevingsvergunning voor het pand ontbrak.

Waarom was er geen vergunning?
De gemeente heeft eind 2011 verzuimd om een nieuwe vergunning te regelen. Dat is niet opgemerkt omdat de betrokken ambtenaar was vertrokken en het dossier niet was overgedragen.

De gemeente en de eigenaar hebben tussen 2009 en 2011 diverse rechtszaken over het kamerverhuurpand gevoerd. Die gingen over het aantal mensen dat in het huis zou mogen wonen. De Raad van State oordeelde in november 2011 dat de gemeente een nieuwe vergunning voor het pand moest afgeven, maar dat is dus niet gebeurd.

Wat het ingewikkeld maakt, is dat de gemeente de vergunning moet toetsen aan de regels zoals die in 2004 golden: toen mochten er nog tien mensen in een kamerpand wonen. Sinds 2013 mogen dat er maximaal zes zijn.

Gaat de gemeente nu alsnog een vergunning geven?
Nadat de fout was ontdekt, heeft de gemeente alsnog een omgevingsvergunning in behandeling genomen. Op 1 november is aangekondigd dat de gemeente de vergunning wil verlenen. In plaats van elf mogen er volgens die vergunning maximaal zeven mensen in het huis wonen.

Wat vinden de buren?
De buren zijn furieus. Zij vinden dat de gemeente de eigenaar niet mag belonen voor zijn jarenlange illegale praktijken, omdat de ambtenaren zelf een fout hebben gemaakt. De buren willen dat het kamerverhuurpand sluit. Om dit te bereiken, hebben ze een een petitie laten rondgaan die door dertig omwonenden is getekend.

Wat doet de gemeente met de petitie?
De bezwaren van de buurt zullen waarschijnlijk half februari worden behandeld in de gemeentelijke bezwaarcommissie. 

De eigenaar van het pand heeft overigens per brief aan de gemeente laten weten naar de rechter te stappen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer