Gemeente kan niets doen tegen kamerverhuurpand

LELYSTAD • Vr 6 januari 2017 | 14:08 • Vrijdag 6 januari 2017 | 14:08
De gemeente Lelystad kan weinig doen tegen een kamerverhuurpand aan de Vliehors. Dat zegt wethouder Jop Fackeldey. In het huis wonen 11 mannen die volgens buurtbewoners veel overlast veroorzaken. Met een handtekeningenactie wil de buurt bereiken dat de gemeente de vergunning van het kamerverhuurpand intrekt.

Fout van de gemeente
De vergunning voor kamerbewoning is afgelopen november afgegeven terwijl er al jaren kamers verhuurd worden. Wethouder Jop Fackeldey geeft toe dat dit een fout van de gemeente is. De aanvraag was al jaren geleden ingediend en had gewoon verstrekt moeten worden, zo oordeelde de rechter. De gemeente verzuimde dit te doen omdat de betrokken ambtenaar ander werk kreeg. Eind 2016 werd deze fout pas ontdekt waarna de vergunning werd verleend.

De elf mannen mogen nu gewoon in het huis blijven wonen, hoewel in de nieuwe vergunning een maximum van zeven bewoners staat. Zolang er een bezwaarprocedure loopt van zowel de verhuurder van het pand als de buurtbewoners kan de wethouder weinig doen, zegt Fackeldey. De zaak zal eerst door de rechter bekeken moeten worden. 

Nieuwe wet
Wethouder Fackeldey zegt dat hij alleen het pand kan controleren en buurtbewoners kan aanmoedigen om melding te maken van de overlast. Ook wacht de wethouder op een nieuwe wet die door de Tweede Kamer is aangenomen. Deze wet geeft de burgemeester de mogelijkheid om in te grijpen bij ernstige woonoverlast.

Bewoners zijn geschrokken
De mannen die in het pand aan Vliehors wonen, zijn erg geschrokken van de handtekeningenactie. De meeste bewoners hebben begeleiding of staan onder bewind om zo hun leven op de rails te krijgen. Volgens de bewoners doen zij erg hun best om de buren niet tot last te zijn maar kunnen zij er weinig aan doen dat de huizen gehorig zijn. Zij begrijpen dat hun manier van leven botst met die van de gezinnen in de straat maar zeggen dat zij ook recht hebben op een plek om te wonen. De mannen hebben aangegeven graag met de buurt en de gemeente in gesprek te willen gaan om de problemen op te lossen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel