Vissers beboet voor aanlanden te kleine vis

Urk 9 januari 2017
Een Urker visserijbedrijf is maandag veroordeeld tot een boete omdat er 38 kilogram ondermaatse tong aan boord was. Ook de schipper kreeg een boete. Een controleur ontdekte de vis eind oktober 2015 in de Eemshaven aan boord van de kotter.

Kinderachtig
“Ik vind het heel kinderachtig dat we gepakt worden op een paar visjes die we voor eigen gebruik hebben meegenomen”, legde de schipper in de rechtszaal uit. Volgens hem ging het om zes emmertjes 'braadjes’, een kleine hoeveelheid gevangen vis die de bemanning voor eigen gebruik mee naar huis mag nemen. “Het stond gewoon open en klaar. Iedereen mocht het zien.”

Tegenwoordig moet de te kleine vis juist mee
Maar volgens de economische politierechter mochten vissers ‘volgens de geldende regelgeving toen’ geen ondermaatse vis aan boord hebben. In de straf hield ze er wel rekening mee dat de regels zijn veranderd. Was het in 2015 nog verplicht om ondermaatse vis terug te gooien in de zee, inmiddels is dit precies andersom en moet alle gevangen vis in alle soorten en maten aan wal worden gebracht.

Boetes
Het zeevisserijbedrijf kreeg 1000 euro boete, waarvan 250 euro voorwaardelijk. De schipper werd veroordeeld tot 750 euro boete, waarvan ook 250 euro voorwaardelijk. De officier van justitie had onvoorwaardelijke boetes van 1000 en 750 euro geëist.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer