Proefschrift: 'Gevarieerder landschap met minder grazers'

FLEVOLAND • Di 10 januari 2017 | 10:47 • Dinsdag 10 januari 2017 | 10:47

Om meer variatie te krijgen in het landschap van de Oostvaardersplassen moet het aantal graseters als herten, paarden en runderen enkele jaren flink omlaag. Dat stelt ecoloog Perry Cornelissen in een proefschrift, waarop hij dinsdagmiddag promoveert aan de Wageningen Universiteit.

Perry Cornelissen is jaren bezig geweest met zijn proefschrift. De ecoloog van Staatsbosbeheer heeft onderzocht hoe de Oostvaardersplassen zich in een kwart eeuw hebben ontwikkeld. 

Cornelissen neemt nadrukkelijk geen politiek standpunt in over de discussie rond de grazers. Daarover is veel te doen, sinds de Statenfracties van SGP en VVD vorige week hebben voorgesteld het aantal dieren door afschot drastisch te verminderen. De fracties willen meer biodiversiteit in het gebied.

Wat is zijn conclusie?


Cornelissen concludeert dat het landschap in de Oostvaardersplassen minder gevarieerd is dan het had kunnen zijn gezien de leeftijd van het gebied. In plaats van variatie met doornstruiken en kruiden is er in een kwart eeuw een groot deel grasland ontstaan. De oorzaak is dat grote kuddes grazers de jonge struiken hebben opgegeten en ongestoord hun gang hebben kunnen gaan omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Het gras heeft ook weer grote aantallen ganzen aangetrokken, die dol zijn op kort gras. 

Komt aan dit proces dan geen einde?


Dat kan Cornelissen niet met zekerheid zeggen. Misschien dat de natuur zich herstelt. Het aantal herten en paarden zal volgens Cornelissen de komende jaren waarschijnlijk niet meer groeien en lijkt stabiel. Hij verwacht zelfs een afname van het aantal runderen omdat ganzen het gras letterlijk voor hun poten opeten.

Wat stelt de ecoloog voor?


Cornelissen stelt ingrijpen voor om meer variatie in het landschap te krijgen. De kortste manier om dat te bereiken is het aantal grote grazers sterk te verminderen, al leidt afschot tot natuurlijke groei van de kudde. Wat ook kan helpen, is om een natuurlijke vijand als de wolf in het gebied toe te laten. Daardoor komen er minder grazers en krijgen planten en struiken meer kans. Het heeft de voorkeur van Cornelissen om de Oostvaardersplassen uit te breiden en aan te sluiten op andere natuurreservaten, zodat de 'graasdruk' niet alleen beperkt tot het huidige gebied. Cornelissen doet geen concreet voorstel welke gebieden dan met elkaar verbonden zouden moeten worden. 


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel