advertentie

Vos en bunzing opvallend vaak gespot in tuinen

Lelystad 11 januari 2017
De vos en bunzing zijn de meest opvallende bezoekers van Lelystadse tuinen. Dat blijkt uit onderzoek van Landschapsbeheer Flevoland en studenten van Aeres Hogeschool in Dronten. Voor het project 'Klik, wat loopt er door de tuin?!' zijn camera's in tuinen geplaatst om vast te leggen welke dieren er overdag maar vooral 's nachts rondlopen.

Egel meest gezien
In de periode van maart tot december hebben zestig mensen meegedaan aan het project. Die kregen een week lang een camera in hun tuin. Het apparaat reageert op beweging en maakt vervolgens een filmopname van 30 seconden. De egel is de meest geziene gast. In 25 procent van de tuinen is het dier gezien.
Opvallend is dat ook de vos en bunzing in heel veel tuinen gespot zijn, in 15 tot 20 procent van de de tuinen kwamen zij op de camerabeelden voor. De bunzing is volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland de meest spannende soort. "We hadden wel verwacht dat ze er zouden zijn maar in deze getale verrast ook ons. We zijn daar blij mee."

Minder blij met rat
De familie Verbraaken deed mee aan het onderzoek. Het leukst was volgens hen toch elke keer de verrassing van wat er nu weer op de camera zou staan. Het echtpaar heeft een natuurvriendelijke tuin en heeft al kunnen genieten van spelende bunzingen en muizen. Er werd ook een bruine rat geflmd. Daar waren ze minder blij mee, omdat deze ziekten met zich mee kan brengen. De familie vond het project zo leuk dat ze nu ook zelf een camera heeft aangeschaft.

Onderzoek gaat door
Omdat meedoen aan het onderzoek erg populair blijkt te zijn, heeft Landschapsbeheer Flevoland het project verlengd. Dat betekent dat opnieuw zestig mensen een camera in hun tuin krijgen.  


 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer