Start bomenkap Weerwatereiland uitgesteld

ALMERE • Vr 13 januari 2017 | 13:46 • Vrijdag 13 januari 2017 | 13:46
De gemeente Almere start maandag nog niet met de geplande bomenkap op het Weerwatereiland in Almere. Volgens wethouder Tjeerd Herrema is daartoe besloten omdat de nabijgelegen jachthaven Haddock de bomenkap met een kort geding wil voorkomen. 

Het verzoek om een kort geding is vrijdag niet onmiddelijk ingewilligd. Wethouder Herrema zegt het netjes te vinden om in elk geval eerst even af te wachten of er daadwerkelijk een geding komt. Mocht dit binnen enkele dagen dienen, dan zal de gemeente niet voor die tijd met de kap beginnen.

Waarom moeten de bomen weg? 
De bomen worden gerooid om ruimte te maken voor de wereldtentoonstelling Floriade. Dit tuinbouwevenement vindt in 2022 in Almere plaats. Eigenaar van de jachthaven Philippe van Thiel wil weten of de vergunningen van de gemeente wel in orde zijn. 

Onrust
"Het achterliggende verhaal is dat ik nog steeds in onderhandeling ben met de gemeente over mijn eigen plannen voor het gebied. Die onderhandelingen lopen nog. De kap van de bomen kan zeer nadelig zijn voor mijn plan. Dit veroorzaakt onrust in mijn bedrijf. Het gaat om het voortbestaan en de toekomst van Haddock."

Uitrokerij
Van Thiel zegt dat hij wist dat er bomen gekapt zouden worden op het eiland. "Maar ik was in de veronderstelling dat dit in overleg met de ondernemers in de buurt zou plaats vinden. Dat doet de gemeente niet. Dit is een voorbeeld van onfatsoenlijk bestuur. Het riekt naar uitrokerij van de ondernemers in het gebied." 

In een eerdere reactie heeft verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema laten weten dat de ondernemers en bewoners tijdens een inloopavond eind november zijn ingelicht. De ontheffingen om te kunnen kappen zijn binnen bij de gemeente. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel