"Gondelbaan over Randmeer perfecte toeristische attractie"

DRONTEN • Vr 13 januari 2017 | 14:27 • Vrijdag 13 januari 2017 | 14:27
Een gondelbaan over het Randmeer tussen Dronten en Nunspeet kan Flevoland een grote toeristische boost geven. Dat zegt Arie van der Mee uit Lelystad, eigenaar van twee zaken op de Kemphaan in Almere, die het initiatief heeft genomen voor zo'n oeververbinding. De gemeente Dronten, provincie Flevoland en verschillende ondernemers hebben enthousiast op de plannen van Van der Mee gereageerd.

Gondels over de vaargeul van het Randmeer
Het idee is een gondelbaan te maken zoals die in skigebieden te vinden zijn met afgesloten cabines aan een kabel. Op dit moment wordt door advies- en ingenieursbureau  Antea Group gekeken waar de baan precies zou kunnen komen. Gedacht wordt aan een 4,5 kilometer lange kabelbaan met opstappunten langs de dijk ter hoogte van Flevonice en bij Nunspeet. Omdat de gondels over de vaargeul van het Randmeer moeten, moet de baan een hoogte van vijftig of zestig meter krijgen. Een enkele overtocht duurt ongeveer 20 minuten.

Van der Mee heeft meer ideeën
Het is niet de eerste keer dat Van der Mee met een idee komt om ergens in Flevoland een gondelbaan te realiseren. De Lelystedeling had vergevorderde plannen voor een kabelbaan tussen Almere en Amsterdam, tussen Lelystad centrum en de kust en tussen station Lelystad-Zuid en de Oostvaardersplassen. Ook bestaat er nog steeds een plan voor een gondelbaan over het Weerwater in Almere.

Geen van deze plannen van Van der Mee zijn ooit uitgevoerd. Belangrijkste reden hiervoor is dat het bij deze kabelbanen altijd om een vorm van openbaar vervoer ging. Vervoersmaatschappijen zitten over het algemeen niet te wachten op een concurrerende manier van vervoer, aldus Van der Mee.

Verbinding kost tussen de 8 en 15 miljoen euro
De verbinding over het Randmeer is een toeristische attractie en zal daarom een veel grotere kans van slagen hebben, denkt de initiatiefnemer. Wat de kosten van de baan gaan worden wordt nu nog berekend, maar de zeer ruwe schatting is dat die tussen de 8 en 15 miljoen euro liggen. Gemeente en provincie hebben al aangegeven niet van plan te zijn financieel bij te willen dragen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel