Boeren blijven strijden voor behoud eigen windmolens

NOORDOOSTPOLDER • Ma 16 januari 2017 | 18:52 • Maandag 16 januari 2017 | 18:52
Leden van de Vereniging van windturbine-eigenaren IJsselmeerpolders blijven strijden voor het behoud van hun molens. De 26 boeren in Noordoostpolder hopen dat de gemeente afziet van de 'uitsterfconstructie solitaire windmolens'. Dat schrijven zij in een brief aan het college van burgemeester en wethouders.

Losse molens
De gemeente besloot eind jaren negentig dat er geen losse windmolens meer mogen worden neergezet. Het is voor de boeren dan ook niet mogelijk hun huidige windmolen op het erf te vervangen voor een nieuwe. De molens zijn inmiddels tussen de 18 en 20 jaar oud en wekken veel minder elektriciteit op dan moderne molens.

De molen van Hans Geluk
Zo dekt de molen van voorzitter Hans Geluk vrijwel alleen nog de kosten. Hij kocht zijn exemplaar in 1995. In die tijd ging het minder goed met zijn akkerbouwbedrijf, omdat de aardappelen, bieten en penen weinig opbrachten. Door een windmolen bij zijn bedrijf te plaatsen, wist hij zijn inkomsten met dertig procent te verhogen.

Meedoen in het grote windmolenpark aan de Westermeerdijk wil hij niet. Dat is volgens hem een stuk minder lucratief dan een eigen molen. 

Meer argumenten
De boeren wijzen de gemeente erop dat de omgeving al gewend is aan het bestaan van hun molens. Ook dragen ze bij aan het streven van de gemeente om energieneutraal te worden. Als de 26 molens verdwijnen, betekent dat ook een verlies van circa 15 megawatt aan schone energie. De boeren wijzen in hun brief ook op het verlies van werkgelegenheid voor de onderhoudsbedrijven die hun molens draaiend houden.

Zelf een windmolenpark maken?
Mocht de gemeente het 'uitsterfbeleid' niet willen herzien, dan willen de boeren hun molens bij elkaar neerzetten op één locatie. Daarover willen ze graag met Noordoostpolder in gesprek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel