'Wonen op terrein tijdens Floriade praktisch onmogelijk'

ALMERE • Do 19 januari 2017 | 10:41 • Donderdag 19 januari 2017 | 10:41
Het is onzeker of de ongeveer 200 woningen die wethouder Tjeerd Herrema vooruitlopend op de Floriade op het evenemententerrein wil bouwen, voor 2022 al bewoond kunnen worden. Wanneer de huizen komen te staan op het terrein waar bezoekers een kaartje voor moeten kopen, dan is bewoning tijdens het half jaar durende evenement praktisch onmogelijk.

Certificering 
Dat blijkt uit navraag bij het Bureau International des Expositions (BIE) in Parijs. BIE is de instantie die de Floriade moet certificeren als wereldtentoonstelling. Eind 2017 moet duidelijk worden of de Floriade 2022 deze certificering binnensleept. Alleen met de goedkeuring van BIE kan de nationale overheid andere landen uitnodigen om deel te nemen als exposant aan de tuinbouwtentoonstelling.

Het deel van het tentoonstellingsterrein dat alleen via toegangspoortjes toegankelijk is, leent zich niet om bewoond te worden. Bewoners zouden dan bij het in- en uitgaan van het terrein continu moeten worden gecontroleerd. Ook moet hun bezoek een toegangskaartje kopen. 

Wereldexpo's
Het gebeurt wel dat er huizen worden gebouwd bij wereldexpo's, maar dan heb gaat het over modelwoningen. In Bejing is een expoterrein van zo'n duizend hectare. Daarop staan functionerende boerderijen. En in Milaan bijvoorbeeld worden paviljoens gebruikt door exposanten als stand. Maar niemand woont erin. In het gebied dat vrij toegankelijk is, kunnen wel huizen of hotels worden gebouwd. 

Woordvoerder van BIE, Antoine Bourdeix, benadrukt dat er tot nu toe slechts een oriënterend gesprek met de organisatie vanuit Almere is gevoerd. Dat gebeurde vorig jaar. De internationale instantie kent de inhoud van het evenement nog niet. Ook heeft het niet gesproken over de bouw van de woningen op het terrein. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel