Het nieuwe KAF: "Meer lol en uitdagender"

ALMERE • Di 24 januari 2017 | 13:25 • Dinsdag 24 januari 2017 | 13:25
De verbouwing van Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) is klaar. Sinds mei vorig jaar is het gebouw aangepast om verschillende disciplines in één culturele instelling te huisvesten, zoals theater, kunst en architectuur. "Het gebouw werd als kil en afstandelijk ervaren. Wij hebben geprobeerd er meer lol in te brengen en het uitdagender te maken", zegt directeur Jeroen van de Wiel.

Klimaat op orde
Het restaurant is verplaatst naar de centrale hal, er is een architectuurzaal gemaakt met ruimte om cursussen te geven en er zijn nu zeven expositie ruimtes. Het gebouw was voorheen ongeschikt om kunst te vertonen omdat het volgens Van de Wiel 's zomers veel te warm en in de winter te koud was. Daarom is een klimaatsysteem geïnstalleerd dat de temperatuur stabiel houdt, waardoor alle soorten kunst nu tentoongesteld kunnen worden.
Ook is er is een 100 meter lange doorgang gemaakt die dwars door het pand naar het Weerwater loopt. Dat geeft volgens de directeur een gevoel van verbinding en ruimte. "Het maakt het veel toegankelijker". 

4 miljoen euro
De totale kosten van de verbouwing komen neer op zo'n 4 miljoen euro. Dat is betaald door de gemeente Almere en provincie Flevoland. In de gemeenteraad van Almere is veel discussie geweest over de hoge verbouwingskosten van Kunstlinie Almere Flevoland. Onderzoekers hadden eerst berekend dat de verbouwing 1,4 miljoen euro zou kosten, maar uiteindelijk bleek dat er nog twee miljoen euro extra nodig was. Een aantal partijen in de gemeenteraad vond dat te veel geld. Wekenlang discussieerde de gemeenteraad over de hoogte van het bedrag, maar uiteindelijk ging de raad akkoord. 

250.000 bezoekers
Het is de bedoeling dat KAF nu aantrekkelijk is voor mensen uit zowel de stad, de provincie, Nederland als het buitenland. Doel is om te groeien en uiteindelijk 250.000 bezoekers per jaar.
Tijdens de opening vrijdagavond is de expositie House of Arts te zien. Zeven uit Flevoland afkomstige kunstenaars mochten hun eigen openingstentoonstelling inrichten. Zo is onder meer het werk te zien van kunstcollectief Kamp Seedorf. Dat is vooral bekend vanwege zijn streetart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel