Nieuwe klacht over niet-integer handelen Almeerse ambtenaar

ALMERE • Do 26 januari 2017 | 12:04 • Donderdag 26 januari 2017 | 12:04
Marc van Rooij, de drijvende kracht achter het naar Almere halen van de Floriade, heeft opnieuw een klacht ingediend bij de gemeente. Hij wil dat er nieuw onderzoek komt naar het optreden van een voormalig projectdirecteur van de Floriade. 

In een eerdere procedure heeft Van Rooij al excuses van de gemeente gekregen, omdat hij onbehoorlijk behandeld is. Dat is gebeurd naar aanleiding van een rapport van onderzoekbureau Integis. Maar op één onderdeel heeft Van Rooij geen excuses gekregen. Het gaat om een niet-nagekomen sponsordeal. De ondernemer wil dat dit onderdeel apart wordt onderzocht. 

Conflict
Van Rooij heeft een langlopend conflict met de gemeente Almere. De Almeerse ondernemer heeft van 2008 tot 2015 een adviseursrol vervuld voor de gemeente. Daar is hij voor betaald. Op het stadhuis ontstond discussie over de hoogte van zijn uurtarief, 250 euro. Tegen de onderzoekers van Integis zegt een voormalig afdelingsmanager van de gemeente in 2016: "Echter, wij hadden het budget niet om zo riant uit te betalen en nog belangrijker, ik vind 125 euro per uur al te veel voor datgene wat Van Rooij presteerde..." 

30 procent korting
Om de gemeente tegemoet te komen, geeft Van Rooij een korting van 30 procent. In ruil daarvoor stelt hij voor om op alle formele uitingen genoemd te worden als sponsor of partner. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld persberichten en presentaties. Deze sponsordeal is nooit zwart op wit vastgelegd. Het bedrijf van Van Rooij wordt vervolgens nooit genoemd in deze uitingen. De ondernemer voelt zich hierdoor benadeeld.

'Bewust'
Opvallend is dat de projectdirecteur tijdens het integriteitsonderzoek aangeeft  'bewust' de sponsordeal niet op papier te hebben gezet omdat hij anders problemen zou krijgen met de gemeentelijke rekenkamer. De hoge ambtenaar ging uit van het principe 'een man een man, een woord een woord'. Daarmee bevestigt hij dat er een overeenkomst is. Van Rooij stelt daarom dat de projectdirecteur afspraken niet is nagekomen. Dat is in strijd met de gedragscode van ambtenaren.

Zakelijk geschil
Het is belangrijk voor Van Rooij om ook rondom het afsluiten van de sponsordeal een uitspraak te krijgen over het integer handelen van de bewuste hoge ambtenaar.  Omdat de gemeente die deal niet is nagekomen, wil Van Rooij alsnog de 30 procent korting innen van de gemeente. Dat gaat om vele duizenden euro's. Blijkt nu dat ook op dit onderdeel niet integer is gehandeld, wordt het makkelijker om dat geld terug te vorderen.
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel